bus car check-small check chevron-down-small chevron-down chevron-large chevron-left chevron-right chevron-small chevron-up-circle circle-arrow clock close-small close cloud-light cloud-rain cloud-snow cloud crown delete-small download-small facebook gift-cards globe googleplus heart-filled heart instagram map-compass map-marker menu minus-small people plus-medium plus-small rain search service-airplane service-baby-care service-camera service-car service-cash-machine service-charging service-coffee service-e-auto service-eat service-first-aid service-ice-cream service-info service-kids-buggy service-kids-playground service-lockers service-parking service-phone service-shopper service-shuttle-bus service-suitcase service-train service-wardrobe service-wc-men service-wc-wheelchair service-wc-women-men service-wc-women service-wheelchair service-wifi shopping-taxi snow sun-cloud-light sun-cloud-rain sun-cloud sun tax-free TAX FREE Shopping tickets train trash-medium twitter vimeo wishlist-facebook wishlist-googleplus wishlist-twitter wishlist-whatsapp youtube zoom
Please accept the cookies to add the item to wishlist. Dismiss
12
IIdőjárás előrejelzés
12 12 7
Hét 10 6
Ked 13 6
Sze 16 7
Csü 18 9
Pén 11 5
Ma nyitva 10:00 - 20:00 Ma zárva
Ma nyitva 10:00 - 20:00 Ma zárva

Karácsony a Föld körül

Anglia

Mint még sok más országban, Angliában sem december 24-én, hanem 25-én reggel ünneplik a karácsonyt, ekkor kerül sor az ajándékok átadására is. Ugyanígy angolszász szokás a zoknik kiakasztgatása a kandalló fölé, amibe „Santa”, aki a Mikulás és Jézuska egyben, meglepetéseket rejt. Tradicionális étel a pulyka és a karácsonyi puding, mely egy ízletes alkohollal és aszalt gyümölcsökkel készült édesség.

Olaszország

A mélyen vallásos történelmű országban rendkívül fontos szerepet tölt be a karácsony és az adventi időszak. A legtöbb család saját kis Betlehemet épít, melyet szépen kidekorálnak fényekkel. Szenteste elsősorban halat és tengergyümölcseit fogyasztanak, majd december 25-től indulnak az óriási karácsonyi lakomák. Hagyományos karácsonyi édesség a panettone, a gyönyörű díszdobozban kapható gyümölcsös kuglóf.

USA

Mint ahogy azt kedvenc karácsonyi filmjeinkben is láthatjuk, az amerikaiak is odavannak az ünnepekért. A ház külső-belső feldíszítésének (és olykor túldíszítésének) szokása abszolút jellemző, szinte bárhol is járunk az országban. Az ünneplés, ahogyan Angliában is, Amerikában is december 25-én reggel zajlik, amikor pizsamában összegyűlik a család a fa körül ajándékot bontani. Az ételek terén a sonka, a pulyka és a cranberry-szósz a jellemző.

Svédország

Hozzánk hasonlóan Svédországban is a december 24-e számít a karácsonyi ünneplés igazi kezdetének. Ilyenkor klasszikus svédasztalos terülj-terülj asztalkámmal várják a családtagokat, jellemzően halakkal, kolbásszal, és a népszerű húsgolyókkal. Ezt finom édes gyümölcsös forraltborral öblítik le, majd az ajándékozás után következik a „risgrynsgröt”, ami egy rizspuding alapú édesség.

Ausztrália

Van, ahol a Mikulás a legnagyobb hőségben, fürdőnadrágban érkezik. Ilyen Ausztrália, ahol a karácsony a nyár legforróbb időszakára esik. A család összegyűlik és kerti partyk keretében ajándékozzák meg egymást. Tradíciókban és ételek tekintetében nagyon hasonlítanak szokásaik az angol hagyományokhoz: december 25-én történik az ajándékozás, a karácsonyi puding itt is asztalra kerül.

A Premier Outletben hagyománynak számító akár 70%-os kedvezmények karácsony előtt szintén élnek, így nyugodtan és kedvezően tudjátok még beszerezni az ajándékokat az ünnepekre!

IMG_5922.jpg

Kívánságlista

A kívánságlista üres