bus car check-small check chevron-down-small chevron-down chevron-large chevron-left chevron-right chevron-small chevron-up-circle circle-arrow clock close-small close cloud-light cloud-rain cloud-snow cloud crown delete-small download-small facebook gift-cards globe googleplus heart-filled heart instagram map-compass map-marker menu minus-small people plus-medium plus-small rain search service-airplane service-baby-care service-camera service-car service-cash-machine service-charging service-coffee service-e-auto service-eat service-first-aid service-ice-cream service-info service-kids-buggy service-kids-playground service-lockers service-parking service-phone service-shopper service-shuttle-bus service-suitcase service-train service-wardrobe service-wc-men service-wc-wheelchair service-wc-women-men service-wc-women service-wheelchair service-wifi shopping-taxi snow sun-cloud-light sun-cloud-rain sun-cloud sun tax-free TAX FREE Shopping tickets train trash-medium twitter vimeo wishlist-facebook wishlist-googleplus wishlist-twitter wishlist-whatsapp youtube zoom
Please accept the cookies to add the item to wishlist. Dismiss
9
IIdőjárás előrejelzés
9 9 7
Ked 14 7
Sze 17 7
Csü 18 8
Pén 14 7
Szo 12 5
Ma nyitva 10:00 - 20:00 Ma zárva
Ma nyitva 10:00 - 20:00 Ma zárva

Halloween – az amerikai tradíció már itthon is divat

Az elmúlt években már megfigyelhettük, hogy október környékén elszaporodnak az üzletek polcain a hátborzongató tárgyak, dekorációk és felütik fejüket a szokatlan édességek. Ennek oka, hogy már Magyarországon is kezd elterjedni a Halloween, az október 31-re eső Amerikában kultikus esemény, melyet filmekből, sorozatokból biztos mindenki ismer. Ilyenkor ijesztő jelmezt öltenek a gyerekek (és a felnőttek is) és kis kosárkával járják be a környék házait a „Csokit vagy csalunk!” (Trick or treat) felkiáltással. 

A Halloween története

Az ünnep valójában a keltáktól ered, akik nagyjából kétezer éve éltek Írország, Nagy-Britannia és Franciaország bizonyos területein. Időszámításukban november elsején kezdődött az év, így október 31 volt az óév utolsó napja. Ezt a napot Samhain-nak nevezték, és ekkor űzték el a túlvilágról visszalátogató szellemeket ijesztő kosztümökben. A cél az volt, hogy a gonosz szellemek, akik nem találják helyüket, ne leljenek otthonra a házakban. Ezért eloltották a tüzet a tűzhelyekben és szándékosan rideggé tették a hangulatot a családok.

Az elnevezés későbbről, az amerikai All Saints Day-ről ered, amit All-hallows néven is emlegettek, ennek előestéje volt a Halloween.

A Halloween szimbóluma a faragott töklámpás, melyet tradicionálisan a házak elé raktak és raknak a mai napig. Ez egyrészt elijeszti a gonoszt, másrészt fényt nyújt a sötét éjszakában.

Miért szeretjük a Halloween?

Azon kívül, hogy ünneplésre ad okot és egyúttal a gyerekeket is elzórakoztathatjuk, a Halloween nagyszerű alkalom idén a shoppingolásra is! Ugyanis október 26 és 31 között a Premier Outletben ijesztően jó ajánlatokkal várunk, akár 70% kedvezménnyel! Szedd össze minden bátorságod és nézz szembe a borzasztóan jó kedvezményekkel!

 

4T9A9045.jpg

Kívánságlista

A kívánságlista üres