bus car check-small check chevron-down-small chevron-down chevron-large chevron-left chevron-right chevron-small chevron-up-circle circle-arrow clock close-small close cloud-light cloud-rain cloud-snow cloud crown delete-small download-small facebook gift-cards globe googleplus heart-filled heart instagram map-compass map-marker menu minus-small people plus-medium plus-small rain search service-airplane service-baby-care service-camera service-car service-cash-machine service-charging service-coffee service-e-auto service-eat service-first-aid service-ice-cream service-info service-kids-buggy service-kids-playground service-lockers service-parking service-phone service-shopper service-shuttle-bus service-suitcase service-train service-wardrobe service-wc-men service-wc-wheelchair service-wc-women-men service-wc-women service-wheelchair service-wifi shopping-taxi snow sun-cloud-light sun-cloud-rain sun-cloud sun tax-free TAX FREE Shopping tickets train trash-medium twitter vimeo wishlist-facebook wishlist-googleplus wishlist-twitter wishlist-whatsapp youtube zoom
Please accept the cookies to add the item to wishlist. Dismiss
30
Forecast today
30 29 25
Mon 30 22
Tue 23 15
Wed 25 16
Thu 27 19
Fri 29 20
Open today 10:00 - 20:00 Closed Today

Karácsony a Föld körül

Anglia

Mint még sok más országban, Angliában sem december 24-én, hanem 25-én reggel ünneplik a karácsonyt, ekkor kerül sor az ajándékok átadására is. Ugyanígy angolszász szokás a zoknik kiakasztgatása a kandalló fölé, amibe „Santa”, aki a Mikulás és Jézuska egyben, meglepetéseket rejt. Tradicionális étel a pulyka és a karácsonyi puding, mely egy ízletes alkohollal és aszalt gyümölcsökkel készült édesség.

Olaszország

A mélyen vallásos történelmű országban rendkívül fontos szerepet tölt be a karácsony és az adventi időszak. A legtöbb család saját kis Betlehemet épít, melyet szépen kidekorálnak fényekkel. Szenteste elsősorban halat és tengergyümölcseit fogyasztanak, majd december 25-től indulnak az óriási karácsonyi lakomák. Hagyományos karácsonyi édesség a panettone, a gyönyörű díszdobozban kapható gyümölcsös kuglóf.

USA

Mint ahogy azt kedvenc karácsonyi filmjeinkben is láthatjuk, az amerikaiak is odavannak az ünnepekért. A ház külső-belső feldíszítésének (és olykor túldíszítésének) szokása abszolút jellemző, szinte bárhol is járunk az országban. Az ünneplés, ahogyan Angliában is, Amerikában is december 25-én reggel zajlik, amikor pizsamában összegyűlik a család a fa körül ajándékot bontani. Az ételek terén a sonka, a pulyka és a cranberry-szósz a jellemző.

Svédország

Hozzánk hasonlóan Svédországban is a december 24-e számít a karácsonyi ünneplés igazi kezdetének. Ilyenkor klasszikus svédasztalos terülj-terülj asztalkámmal várják a családtagokat, jellemzően halakkal, kolbásszal, és a népszerű húsgolyókkal. Ezt finom édes gyümölcsös forraltborral öblítik le, majd az ajándékozás után következik a „risgrynsgröt”, ami egy rizspuding alapú édesség.

Ausztrália

Van, ahol a Mikulás a legnagyobb hőségben, fürdőnadrágban érkezik. Ilyen Ausztrália, ahol a karácsony a nyár legforróbb időszakára esik. A család összegyűlik és kerti partyk keretében ajándékozzák meg egymást. Tradíciókban és ételek tekintetében nagyon hasonlítanak szokásaik az angol hagyományokhoz: december 25-én történik az ajándékozás, a karácsonyi puding itt is asztalra kerül.

A Premier Outletben hagyománynak számító akár 70%-os kedvezmények karácsony előtt szintén élnek, így nyugodtan és kedvezően tudjátok még beszerezni az ajándékokat az ünnepekre!

IMG_5922.jpg

Your wishlist

Your wishlist is empty